Hranice v srdci, Karpatské sady – 11.díl z 16 – 18:16 (29.5.19)

Oblast Bílých Karpat má staletou ovocnářskou tradici. Ovoce se rodilo hodně a v každém domě se sušilo, zavařovalo, vařila se povidla a pálila se pálenka. Unikátní cestopis, na němž se Žánr: magazíny, reportáže, dokumenty; podílejí čeští i slovenští autoři, objevuje území, která spojuje společná historie, mentalita i tradice. Režie V. Sárkány.|HDTV|Zvukový popis|Oblast Bílých Karpat má staletou ovocnářskou tradici. Jelikož ovoce se zde v minulosti rodilo hodně, v každém domě se sušilo, zavařovalo, vařila se povidla a pálila se pálenka. Každému dle chuti. Dnes už toto tradiční zpracovávání lze zažít jen v rámci lokálních akcí, které se snaží udržet při životě místní aktivisté a pamětníci. Vcelku se jim to daří, na podzim se celé pohraničí rozvoní ovocem. Kdo sem zabloudí na podzim, tak si může jablíčka sám nasbírat v původním sadě Španie v obci Nová Bošáca na Slovensku. Je to v podstatě taková Noemova archa starých bílokarpatských odrůd jabloní a hrušní, kterých zde najdeme přes 130 různých druhů.
Více o pořadu na Kritiky.cz