Polopatě – 06:27 (9.11.19)


Moderní hobby magazín Filipa Čapky. Užitečné informace o zahradách, bydlení a stavebních úpravách všeho druhu. Nejnovější trendy pro vaši inspiraci. Žánr: aktivity pro Volný čas; HDTV|V pravidelných rubrikách představujeme moderní trendy dnešního hobby. Užitečné informace o zahradách, bydlení a stavebních úpravách všeho druhu. Průvodce Filip Čapka s odborníky nebo známými osobnostmi nabídne nejnovější trendy i alternativní postupy s cílem inspirovat diváky.||Dnes si představíme netradiční podzimní ovoce a vyrobíme si z něj rosol, ušetříme čas vařením v pomalém hrnci a v páře si připravíme svatomartinskou husu, začneme včas s rychlením cibulovin, vyzrajeme nad hlodavci, poradíme s plánováním velké zahrady, dokážeme vám, že lze pěstovat fíky i na české zahrádce, a ukážeme, které rostliny si rozhodně nepořizovat do domácnosti, pokud vlastníte kočku.||Obsah dílu: ||1. Čínské hlohy, ovocné hlošiny a okrasné hlohyně ||Většina podzimního ovoce je už sklizená, ale stále je všude kolem co trhat. Budete se divit, co všechno na svou příležitost ještě čeká. A navíc jsou to často druhy, které leckdo vůbec nezná.|||2. Pomalý hrnec ||Kořeny pomalého vaření spadají do Ameriky na počátek 70. let. Jeho největší předností je nenáročná obsluha - do hrnce vložíte ingredience, nastavíte čas a můžete jít. A když se vrátíte, máte uvařeno.||3. Podzimní přirychlování cibulovin||Rychlení je poměrně často využívanou metodou u většiny cibulovin. Nejvhodnější dobou, kdy začít s rychlením cibulovin, které mají zdobit vánoční stůl, je začátek listopadu. ||4. Hlodavci ||Teplé a suché léto přálo hlodavcům. Myši, hryzci, hraboši i potkani se úspěšně rozmnožili a nyní kolonizují naše domy a zahrady. Poradíme, jak nad nimi vyzrát.||5. Ovocný rosol ||Není to džem ani marmeláda. Jaký je tedy rozdíl mezi rosolem a džemem? My si vyrobíme rosol z hlohu, a to prastarou technologií, kterou jsme už skoro zapomněli. Přitom je velice jednoduchá.||6. Velká zahrada||Čím větší zahrada tím více možností, jak ji vymyslet a udělat. I když se plánování může zdát jako velké sousto. Není třeba se ale bát, taková zahrada naopak poskytuje mnoho příležitostí, jak se realizovat. Projdeme si takovou zahradou, která se teprve realizuje, ale je už rozdělena na jednotlivé úseky a rýsují se na ní nejen nově vytvořené záhony a cestičky, ale i venkovní kuchyň, ohniště a sportoviště.||7. Parní trouba ||Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří husa. Letos si ji můžeme upéct třeba pomocí páry. ||8. Kočky a pro ně nebezpečné rostliny||Je známo, že některé pro člověka neškodné rostliny jsou pro kočky jedovaté. Když si pořizujeme kočku, je proto třeba dávat pozor, abychom je v domácnosti neměli.||9. Fíkovník a citronečník||A na závěr si půjdeme do české zahrádky natrhat zralé fíky i plody citronečníku.
Více o pořadu na Kritiky.cz