Postřehy odjinud, Paříž očima Jana Šmída – Fenomén bageta. – 19:40 (4.4.19)


Žánr: zábavný/ soutěžní pořad; HDTV|Zvukový popis|Symbolem Francie je bageta. V Paříži najdete boulangerii na každém rohu, pekáren je tady dokonce ještě více než lékáren. Pokud jsou symbolem francouzské gastronomie trhy, tak ze stejné filozofie vychází i bageta. Francouzi si doma chléb či pečivo neskladují, musí mít všechno čerstvé, proto se bagety pečou dvakrát denně. Každý Pařížan má svého pekaře, chodí pro ty bagety, které mu chutnají. |Základem je pšeničná mouka, ta má v sobě minerály důležité pro těsto. Podstatné je, jak dlouho těsto odpočívá, než se dá do pece, ideální je tak devět hodin. A také je důležité, kolik je v něm kvásku. |Bagety se poprvé objevily v osmnáctém století a v Paříži se rychle ujaly. A jakou filozofii mají pekaři, kteří je denně pečou? Společně říkají: "Děláme takové bagety, abychom je mohli dávat našim dětem."
Více o pořadu na Kritiky.cz